Kolejność podawania potraw w Polce w baroku
Szczątkowe opisy z XVII wieku wskazują, że pierwsze danie składało się z mięs, które były duszone lub gotowane, a na drugie danie podawano różnego typu miesa, które wcześniej upieczono takie jak: cielęcinę, baraninę, wołowinę, drób i dziczyznę. Trzecie danie to deser, który w Polsce podawany był jako kwaśne mleko i ser, które nie przypadły autorowi do gustu. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że Beauplan, autor tych zapisków, podobnie jak i inni ludzie z epoki używali pojęcia danie w jego pierwotnym, czyli w dosłownym sensie, które oznaczało nie jedną potrawę, ale cały ich zbiór potraw „dany” na stół w jednej części uczty. Sugerowałoby to, że zakorzeniony wtedy został w polskiej kuchni, ale także w dominujący wówczas w całej Europie zwyczaju service à la française. Ulryk Werdum, który przebywał w Polsce w latach siedemdziesiątych XVII wieku narzekał, no że Polacy przynosili potrawy na stół nie od razu, lecz jedną po drugiej przez co czas posiłku wydłużał się do kilku godzin. Inni podróżnicy koncentrowali się jednak raczej na polskich obyczajach dotyczących picia niż jedzenia.
O sposobie podawania potraw dokładniej możemy przeczytać z tekstu Kucharza doskonałego Wojciecha Wielądka z 1783 roku. Porządek potraw jest tam oparty na rozwiązaniach francuskich z drugiej połowy XVIII wieku i zazwyczaj obejmuje cztery „dania”. Pierwsze danie to sztuka mięsa i potazi, czyli przecierowych zup warzywnych i różnego typu „przydatków”, które były najczęściej warzywami. Danie drugie i trzecie to najczęściej smażone pieczone mięsa, drób i ryby oraz również „pasztety” i „torty”, czyli rodzaje zapiekanek z ciasta, warzyw i mięs. Z reguły na drugie danie podawano mięsa przygotowane w sosie lub duszone, a na trzecie, te które były pieczone, jednakże brak tu wyraźnej reguły. Czwarte danie stanowiły tzw. wety, czyli ciasta, owoce, kompoty (tzn. przeciery z owoców), sery, konfitury, „cukry” i inne wszelkiego rodzaju słodkości. Jak można zauważyć odeszliśmy daleko od kulinarnych obyczajów naszych przodków.
Źródło:http://www.wilanow-palac.pl/porzadek_potraw_w_kuchni_staropolskiej.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz